Heb jij een goed business idee en ben je er klaar voor om de markt te veroveren?
Wat goed! Maar waar moet je nu beginnen? En is de BV wel de rechtsvorm voor jou? In de komende twee minuten word je bijgepraat over de voordelen van de BV en waar je rekening mee moet houden bij de oprichting. 

Waarom een BV oprichten?
Het oprichten van een BV heeft vele voordelen. Zo beperk je bijvoorbeeld je aansprakelijkheid. Hoe? Als je een eenmanszaak hebt, kunnen schulden van je eenmanszaak worden verhaald op je persoonlijke vermogen. Denk bijvoorbeeld aan je huis of auto. Een ondernemer met een BV is doorgaans niet persoonlijk aansprakelijk. Hij is enkel aansprakelijk voor het vermogen dat hij in de BV heeft geïnvesteerd.

Een ander voordeel van de BV is dat je minder belasting betaalt. Hoe werkt dit? Stel dat je onderneming enorm succesvol is en dat je in het eerste jaar een winst behaalt van €100.000,-. Als jouw onderneming een eenmanszaak is, betaal je 49,50% inkomstenbelasting over je winst. Met een BV zou je veel minder belasting betalen, namelijk 16,5% vennootschapsbelasting en 26,25% aan dividendbelasting. Je houdt dus meer geld over om te investeren en je onderneming uit te breiden. 

Wat heb je nodig voor het oprichten van een BV?
Voordat je daadwerkelijk kan beginnen met de oprichting van jouw BV, is het verstandig om de volgende punten af te gaan:

  • Ga na of de BV de beste rechtsvorm is voor jou. 
  • Denk na over waar je jouw BV wil vestigen. Huur je een pand of vestig jij je BV op je eigen woonadres?
  • Ga na of je naast je BV ook een holding wil oprichten. 
  • Bedenk of jij je BV alleen wil oprichten of samen met anderen. Denk na over wie de oprichters, aandeelhouders en bestuurders worden. 
  • Stel een ondernemingsplan op. Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes en kan je op nieuwe ideeën brengen. In sommige sectoren is een ondernemingsplan zelfs verplicht. 
  • Oriënteer je op zaken die je na de oprichting van je BV moet regelen, zoals bankrekeningen, contracten, verlaging van het DGA salaris en verzekeringen.

Overtuigd van de kracht van de BV?
Weet je genoeg om te starten met de oprichting van jouw BV? Zo ja, dan ben je er klaar voor om de stap naar de notaris te zetten. Je kan er allereerst voor kiezen om bij de notaris zelf langs te gaan om je akte op te stellen. Hou er wel rekening mee dat dit vrij lang kan duren en dat de kosten hoog kunnen oplopen.
Het is ook mogelijk om je BV eenvoudig, snel en voor een lage prijs op te richten via Ligo. Onze juristen denken graag met je mee en helpen je met alles wat nodig zal zijn voor de oprichting van jouw BV. Na oprichting nog bepaalde essentiële contracten nodig? Ook dan kan je bij Ligo terecht!
Ons team van juristen en notarissen staat voor je klaar en geeft graag vrijblijvend advies via 020-3031043. Voor vragen laat in de avond of in het weekend kan je terecht in onze chat op de website.